Európai kitekintés

szakirodalom

Információ

  • Szerző

    Lina Engström, Joakim Nergelius, Vilhelm Persson, Pontus Tallberg

  • Megjelenés

    2011

  • Nyelv

    angol (EN)

Letöltés

Megosztás

European Grouping of Territorial Cooperation – Report on EGTC

Absztrakt

A határvidékek a történelem során gyakran a periférián helyezkedtek el a különböző államokban, és gyakran kevésbé fejlettek a nemzetállam központi részeihez képest. Emiatt szükség van egy új és alternatív módra a határon átnyúló együttműködés kialakítására, ami lépést tart az uniós integrációs folyamat előrehaladásával. Az egyik forma, amit a határon átnyúló együttműködés menedzselésére használnak, eurorégiók néven is ismert.

Ezt a formát egész Európában használják, de gyakran ütközik problémákba. Az Európa Tanács kezdeményezése után az 1980-as madridi keretegyezmény megadta a jogot a szubnacionális szereplőknek, hogy nemzetközi kapcsolatokat építsenek ki. Ez vezetett a Tanács és az Európai Parlament 1082/2006 számú rendeletéhez 2006. július 5-én, ami megteremtette egy különleges határon átnyúló együttműködési jogi entitás, nevezetesen az európai területi társulás kialakításának lehetőségét.

A jelentés célja, hogy bemutassa az ETT-eszközt jogi és politikai szempontból, különös tekintettel a jogi vonatkozásokra. Azért is mutatjuk be az ETT eredetét, hogy szemléltessük: viszonylag gyorsan fejlődött. Ezután bemutatjuk, hogy használják az ETT-eszközt más határon átnyúló térségekben jelenleg, és miként lehetne hasznosítani a jövőbeli együttműködések során. Ugyanakkor az ETT egy viszonylag új eszköz, ezért nehéz részletekbe menő következtetéseket levonni ebben a korai fázisban.