Pannon ETT

hírek

Elindult a REHEATEAST felmérés

Elstartolt az Interreg Duna Régió Program REHEATEAST projektje.

A REHEATEAST projekt célja, hogy különböző ösztönzőkkel, intézkedésekkel és alkalmazkodó megoldásokkal csökkentse a távfűtési és hűtési rendszerek (DHC) fosszilis energia iránti keresletét a tudásmegosztás, tudatosságnövelés és a szereplők közötti fokozott együttműködés révén. A projekt egy holisztikus megközelítést kíván előmozdítani a szektorális gondolkodás helyett. Ennek érdekében lépéseket kíván tenni a következő területeken: energiahatékonyság, hulladékhő, hőtárolás, geotermikus energia, számlázási gyakorlatok stb.

A távfűtési és hűtési rendszerek és a távfűtéses épületek a Kelet-Duna régióban gyakran elavultak, régiek, nem hatékonyak, és (elsősorban importált) fosszilis tüzelőanyagokat használnak. Mind a kínálati, mind a keresleti oldalon korszerűsítésre van szükség az energiakereslet és a fosszilis tüzelőanyag-felhasználás csökkentése érdekében.

Az érdekelt felekkel való kommunikációs tervben a REHEATEAST konzorcium azonosította a releváns szereplőket és a kommunikációs módszereket. Erre épít a felmérésre vonatkozó módszertani dokumentum, amelyben a partnerek közös módszertant készítettek a felméréshez és elemzéshez. Ez magába foglalja a különböző szereplői csoportok számára készült sablonokat és felmérési koncepciókat. A távfűtés és -hűtés különböző ágazataiban érdekelt felektől származó átfogó információk összegyűjtése érdekében a partnerek részletes kérdőíveket dolgoztak ki. Ezek a kérdőívek a DHC-rendszerek szempontjából releváns témák széles skáláját ölelik fel, beleértve a jelenlegi kihívásokat, a várható fejlesztéseket, a megújuló energiaforrások használatát, az új technológiák alkalmazását, a fejlesztésekhez szükséges legfontosabb változtatásokat és még sok mást. 

A felmérést Magyarországon a REHEATEST két hazai partnere az NFFKÜ (Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Ügynökség Zrt.) és a Pannon Európai Területi Társulás végzi.  A partnerek között számos szakmai szervezet vesz részt Horvátországból, Bosznia-Hercegoviánból, Szerbiából, Romániából, Szlovéniából, Szlovákiából és Bulgáriából.

Az eredmények várhatóan 2024 őszén lesznek elérhetők.

A hír forrása: Pannon ETT